anna-bratiychuk-Mw5s_AqHR2Y-unsplash-(1)

Banger /

Para bubblor till din banger

Publicerad för 1 vecka sedan

Det kan vara den bästa smakkombon du nånsin upplevt. Vi snackar såklart om bubbles & bangers! Men vad är det som gör den här kombon så fantastisk? Vi drog tag i Jonas Bokedal, inspiratör och bubbelMesstare på Banger för att få veta mer.

Först och främst, låt oss beta av det här. VARFÖR är det så hett med just bubblor till korv?

– Korv är ju naturligt ganska fet mat. Och kolsyran som bildas i champagnen tillsammans med den höga syran bryter igenom fettet och fettarterna som finns i korven. Vilket blir väldigt trevligt. Och så finns det en brödighet, i framför allt klassisk champagne, som gifter sig väl med själva korvbrödet.

 

Finns det några generella regler att förhålla sig till när det kommer till att välja bubbel till korven? 

– Börja med att höra dig för om vilka tillbehör korven har. Är det en fet och salt rätt, eller en med högre sockerhalt eller tillsatt chili? Det avgör vilken dryck som passar bäst till vad. 
 

Och så till korvarna då. Vad dricker vi till dessa: 

  • FLÄSKKORV MED SURKÅL

– Här funkar en klassisk champagne väldigt bra! De har ofta mycket toner av äpple i sig och rent gastronomiskt funkar det väldigt bra till en klassisk fläskkorv med tillbehör som surkål, ketchup och gurkrelish. 

 

  • HETT OCH SOCKRIGT

– När det är hetta i maten så tänker vi ofta naturligt att vi vill gå på ett rödvin. Så här skulle jag gå mer åt en rosé-champagne. Där är det skalen från druvorna som har färgat av sig och de medför ofta mer smak och tanniner. Det ger lite mer bitterhet och mer fyllnad i gommen. Perfekt till heta och sockriga rätter! 
Även en cava eller prosecco funkar väldigt bra, eftersom de ofta har lite mer sötma i sig än en traditionell champagne.

 

  • ASIATISKA TONER

– Jag brukar tänka “what grows together, goes together". Asiatiska rätter kommer från lite varmare klimat. Då funkar det generellt bättre med en dryck från ett varmare klimat, som till exempel en cava från Sydafrika. 


Jonas Bokedal gästspelar som bubbelMesstare på Banger varje tisdag och onsdag. Kom förbi och snacka skumpa med honom! 

Relaterade nyheter

MESS LOGO ikon
  1. mån - tor
  2. fre - sön