1

Banger /

Happy Atelier x Banger

Publicerad för 2 månader sedan

Bara det bästa är gott nog. Så när Korvmesstare Kerim Akkoc skulle välja glutenfri brödleverantör till Banger, då var det intervjuer, provbakningar och brödslängd(!) som stod i fokus. Och valet föll på det lilla hantverksbageriet Happy Atelier på Kungsholmen.


Doften av nybakat sprider sig längs med Hantverkargatan långt innan butiksskylten blir synlig. Det är en solig dag i början av juli och semestertider till trots (eller kanske tack vare) så är det full aktivitet i det lilla bageriet Happy Atelier.

Bageriet drivs av de två fransyskorna Léonor & Stephanie. Och affärsidén är enkel. Att erbjuda hantverksbröd som är utsökt gott men som också funkar för de med glutenintolerans.

Den här kopplingen som ni fransmän har till bröd, berätta mer om det! 
– Det är en hel tradition. I Frankrike köper vi dagsfärskt bröd. Bröd är inget vi köper hem och har hemma under 3-4 dagar, som här, utan du går till ditt lokala bageri och köper dagens bröd, säger Stephanie.

– Ett av mina starkaste minnen är när jag besökte mina mor/farföräldrar i en liten by i Frankrike. Varje morgon när gryningens ljus bröt fram, började byns bageri sin dag. Luften fylldes med den omisskännliga doften av nybakat bröd som drog folk från sina hem med en nästan magnetisk kraft. Och det är den känslan av gemenskap och kvalitet som jag vill föra in i vårt glutenfria bageri idag. Happy Atelier är mer än bara bröd, det är en del av mitt arv, en koppling till mina rötter, säger Léonor.

 

Så varför blev det glutenfritt just?
– För sex år sedan, när vi skulle öppna, saknades det ställen som erbjöd nybakat bröd av hög kvalitet utan gluten. Så vi såg en öppning på marknaden, och också en spännande utmaning i att kunna leverera ett riktigt bra  glutenfritt bröd, säger Stephanie.


Så ingen av er är glutenintolerant?
– Nej, utan det kommer egentligen från vår vision att alla ska kunna njuta av gott bröd och kvalitetsbakverk oavsett allergier eller dieter, säger Léonor.

 

Men att göra högkvalitativt glutenfritt bröd visade sig vara en stor utmaning. Ingredienser och tekniker, men också förväntningar, behöver justeras för att kompensera för bristen på gluten. Och det krävs noggrant urval av mjölsorter, bindemedel och precisa bakningsmetoder för att uppnå ett tillfredsställande resultat.

 

Nåt ni lyckats med är korvbröd! Ni levererar glutenfria korvbröd till restaurang Banger, berätta om hur det gick till.
– Exakt! Kerim kom förbi en dag. Han hade kollat upp oss online och vi tog ett möte. Vid hade en jättehärlig vibe, bra energi! Och sen gjorde vi några provbakningar av korvbröd till honom utifrån hans krav, och det gick hem! Så nu levererar vi korvbröd med jämna mellanrum, säger Stephanie och fortsätter: 

–Vanligtvis gör vi korvbröd i en form, men Kerim vill ha dem lite större och bredare så just de till Banger görs helt för hand. Och då utgår vi från degskrapan, så varje bröd ska ha samma längd som den. 

 

2.png
3.png
4.png

 

Och förutom korvbröd så är bageriet känt för sitt surdegsbröd och sina perfekt frasiga baguetter. 

– Bröd är lättare att få fram än bakverk/bakelser, de blir så annorlunda utan gluten. Men efter mycket experimenterande har vi lyckats få fram några riktigt bra bakverk också. Som prinsesstårta, kanelbullar och vår populära vaniljbulle, säger Stephanie.

 

Är det nåt ni inte lyckats med att få till?
– Croissanter. Det funkar helt enkelt inte utan gluten. Och kanske är det för att vi är från Frankrike också, vi är särskilt kräsna när det gäller croissanter. Det får inte bara vara en liten klump deg utan det måste vara perfekt konsistens, säger Stephanie.

 

Sist men inte minst, vad kommer namnet Happy Atelier ifrån?
– Det är ett happy place, ett glatt ställe. Vi som jobbar här är glada över att se varann, och glada över att gå till jobbet. Så det här är en “happy atelier”.

 

Copy of Title.png

Relaterade nyheter

MESS LOGO ikon
  1. mån - tor
  2. fre - sön